Korte geschiedenis van de Catalaanse ezel

De Catalaanse ezel of ook wel de Ruc Català genoemd is een met uitsterven bedreigde soort.
Sommige auteurs geloven dat de Catalaanse ezels zijn gerelateerd aan de ezels van Mallorca en de Zamorano-leones ezels. Het ras wordt beschouwd als zeer oud ras.
De Catalaanse ezel vindt zijn oorsprong in de stroomgebieden van de Cardener , Segre en Ter rivieren. In het verleden was het ras erg belangrijk op boerderijen, maar als gevolg van een daling van het gebruik zijn de Catalaanse ezels in gevaar en met uitsterven bedreigd. Ooit waren er maar liefst 50.000.
In 1929 is een stamboek van de Catalaanse ezel opgericht. Een groot aantal viel tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar herstelde zich in de opvolgende 10 jaar. In de jaren 1960 en 1970 heeft ontvolking van het platteland en de mechanisatie van de landbouw geleid tot een nieuwe daling van het aantal ezels. Een fokkersvereniging, de Associació pel Foment de la Raça Asinina Catalana, werd opgericht in 1978 en het stamboek heropend. Een groot deel van het krediet voor het herstel van het ras wordt gegeven aan een persoon, Joan Gasso i Salvans van de comarca van Berguedà . In 2004 was 32% van de geregistreerde ezels van 336 op zijn finca in Olvan. Een officiële nationale genealogisch stamboek werd geopend in 2002. Aan het einde van 2013 werd de totale ezel populatie in Spanje geregistreerd op 851. Het Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente , het Spaanse ministerie van landbouw, merkt het ras aan als "in gevaar van uitsterven".
De Catalaanse ezel is gebruikt om ezelrassen elders in de wereld waaronder Frankrijk en Noord-Amerika te verbeteren.

Catalaanse ezels

 

Gedurende 50 jaar hebben ze gevochten om dit inheemse ras, de Catalaanse ezel, te behouden, welke wereldwijd als beste wordt beschouwd. Fuives is wereldwijd het grootste reservaat voor Catalaanse ezels. Het bevindt zich in de regio Berguedà, in de gemeente Olvan. Het zoölogisch centrum is gekwalificeerd als beschermd natuurgebied en natuurreservaat dat zich rondom een typisch voorouderlijk huis van de 10e eeuw bevindt.